Blog
2022.12.08 10:00

A fény hatása egészségünkre

A fény hatása egészségünkre

Hogyan befolyásolja a fény közérzetünket és miért is érdemes gondosan megtervezni otthonunk világítását? Az alábbi cikkben utánajártunk a témának! 

Tudósok elmondása szerint a közérzetünket nagymértékben befolyásolja a napközben minket ért fény mennyisége. Éppen ezért vehetünk észre magunkon energikusságot tavasztól őszig, és az elégedettségi szintünk is magas ebben az időszakban. Azonban a tél beköszöntével ez megváltozik. A közérzetünket nem csak a természetes fények, hanem a mesterséges világítás is jelentősen befolyásolja.

A természetes és mesterséges fény

Szerencsére a természetes fény dinamikája könnyen lemásolható a mesterséges világításnak köszönhetően. Ezért fontos, hogy olyan világítást válasszunk, ami hasonlít a természetes fényre. Napfelkeltekor a fények meleg színhőmérsékletűek, majd fokozatosan éri el a 6500K nappali fényszínt. A színhőmérséklet 14 óra körül kezd el csökkeni, délután és este a kék fény mennyisége jelentős mértékben visszaesik, tehát ismét a meleg színek dominálnak.

A világítások kiválasztásakor a legfontosabb, amit figyelembe kell venni, az a fény színe, Kelvinben kifejezett színhőmérséklete.

  • Hideg fehér (CW – 5000-6500 Kelvin), élénkít és elősegíti a koncentrációt.
  • Neutrál fehér (NW - 3500-4000 Kelvin), köztes színhőmérséklet, amely megfelel a délutáni természetes fénynek. Semleges hatással van az emberi szervezetre.
  • Meleg fehér (WW - 2700-3300 Kelvin), megkönnyíti a pihenést és elősegíti a relaxálást; ez a természetes fény napfelkeltekor és napnyugtakor megfigyelt színhőmérséklete.

A fentiek alapján már könnyen meghatározhatjuk, melyik helyiségbe milyen színhőmérsékletű fényt válasszunk:

  • Hálószoba – meleg fehér fény: javítja az alvás minőségét és hatékonyabbá teszi a pihenést
  • Előszoba/folyosó – meleg fehér fény: hangulatosabbá teszi ezeket a helyiségeket
  • Iroda – hideg fehér fény: növeli az összpontosítást és a koncentrációt
  • Nagy forgalmú helyiségek: konyha, fürdőszoba, nappali, műhely – neutrál fehér fény: a legélethűbben adja vissza a tárgyak színét, továbbá hasznos a mindennapi bőrápolás és sminkelés során
  • Gyerekszoba – a fény színhőmérsékletét a gyermek életkorának megfelelően kell kiválasztani. Egy diák számára a hideg fehér szín a legjobb, a meleg fehér fény pedig elősegíti a gyermek elalvását.

Válasszunk olyan világítást, amely pozitívan befolyásolja a közérzetünket. A reggeli fényekhez hasonló mesterséges LED világítás növelheti a kortizolszintet, ami segít felvenni a harcot a stresszel, aktívabbak leszünk. Az esti órákban a meleg fehér fény a legjobb választás, ami segít a kikapcsolódásban: növeli a melatonin termelődését, csökkenti a vérnyomást is. A Fénycentrum kínálatában megtalálhatóak azok a színhőmérsékletű fényforrások, amelyek segítenek egészségünkön: fedezd fel LED világításainkat, beltéri lámpáinkat most!

Célunk hogy minden VEVŐ elégedett legyen, olvasd el mit írnak rólunk vásárlóink és csatlakozz közéjük Te is!