Blog
2022.06.07 10:00

Amit a LED-ről tudni érdemes

Amit a LED-ről tudni érdemes

A LED-ek a modern világítás csúcsmodelljei, amelyek évről évre egyre nagyobb teret hódítanak meg, modernizálásuknak köszönhetően pedig egyre gazdaságosabbak lesznek. Amellett, hogy környezetkímélőbbek, mint többi izzó társuk, pénztárcánkhoz is kímélőbb lesz, hiszen hosszú távon kifizetődő a használatuk. Mutatjuk is, hogy melyek a LED világítás előnyei és miért érdemes otthonunkban is ezekre a típusokra váltani.

Mi is az a LED és hogyan működik?

A LED az angol Light Emitting Diode kifejezésből származik, ami magyarul annyit tesz: Fénykibocsátó Dióda, azaz LED félvezető anyagokból készült fényforrás. A dióda által kibocsátott fény keskeny spektrumú, amely az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet. Színe függ az őt felépítő félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől is. A LED-ben izzószál nem található.

A LED fénye az áram hatására gerjedő dióda elektronjainak mozgásának köszönhetően jön létre. Ezek az elektronok elektronpályára lépnek, majd visszatérnek a kiindulási pozícióba, ekkora fotonokat bocsátanak ki, így jön létre a világítás.

A LED eredete:

Az első, gyakorlatban is alkalmazott, látható fényű LED 1962-re nyúlik vissza, amelyet a japán származású ifj. Nick Holonyak fejlesztett ki. Ezen példány az 1960-as évek végén vált elérhetővé szélesebb társadalmi rétegek számára is, viszont ekkor még igen drágának minősült a fényforrások között, így sokan nem engedhették meg maguknak ezt a fajta luxust.  A LED-ek ekkor még nagyon alacsony teljesítmények működtek: fényerejük olykor egy helyiség megvilágításához is csekély volt. Az első LED-ek csak piros színben voltak elérhetőek. 1972-ben Jacques Pankove rukkolt elő a már kék fényt kibocsátó LED-del, elektromos teljesítményét tekintve azonban még ezen típus is hagyott némi kivetnivalót maga után, ekkor még inkább díszvilágításként, dekorációként látták el funkciójukat. Az első, világítási célra is alkalmas, nagy fényerejű, kék színen világító diódát 1994-ben találta fel Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi, akik áttörésükért 2014-ben Nobel-díjat kaptak. . ük, ezért csak nagyon kis erősségű fényt tudtak kibocsátani. Világítási célra így még nem lehetett őket használni, és csak 1994-ben mutatták be az első, nagy fényerejű, kék színnel világító diódát.

A LED-ek előnyei:

  • kis teljesítmény mellé nagy energiamegtakarítás társul,
  • hosszú élettartamúak, egyes LED-ek örökéletűek,
  • kapcsolgatásra sem érzékenyek,
  • szemkímélő, hiszen fénye vibrálásmentes,
  • strapabíróbb a hagyományos égőkkel szemben,
  • mérgező anyagoktól mentesen állítják elő,
  • kevésbé melegszenek, mint a hagyományos izzók,
  • kompatibilisek szinte bármilyen foglalattal.

Érdekességek:

  • A LED a nyári hónapokban kifejezetten hasznos lehet, hiszen nem termel UV sugárzást, így nem vonzza a rovarokat a hagyományos izzókkal ellentétben.
  • A kék LED segít az élelmiszerek frissen tartásában és azon felül kiváló antibakteriális hatással is bír.


Amennyiben Téged is meggyőzött a LED-ek mellett felsorakoztatott pozitív érvek csokra, akkor látogass el a Fenycentrum.hu oldalára és szerezd be Te is új égőidet még ma!

Célunk hogy minden VEVŐ elégedett legyen, olvasd el mit írnak rólunk vásárlóink és csatlakozz közéjük Te is!