15% kedvezmény minden ventilátorra VENTI15 kuponkóddal már csak ennyi ideig:

Blog
2022.04.19 10:00

Az okosvilágítás

Az okosvilágítás

Bizonyára Neked is feltűnt, hogy rohanó világunkban egyre jobban automatizálódnak a minket körülvevő dolgok, az elektronika átveszi a szerepet mindennapi tevékenységeink fölött és egyre inkább a mobilizáció jellemző ránk is. Ezen fejlődéssel tart lépést az úgynevezett okosotthon is, amely otthontípus egyre elterjedtebbé vált az utóbbi években. Ennek lényege, hogy otthonunk minden elektromos kiegészítője már vezérelhető telefonról, tabletről, óráról, vagy akár hangfelismeréssel is irányíthatod eszközeidet, de ami igazán okossá teszi, hogy automatizálhatod a lépéseket. Ebbe a csoportba tartozik a világítás is, amely szintén könnyedén kapcsolható és állítható automatán.

Nézzük meg, hogy mi is az az okosvilágítás, milyen elven működik és melyek a legfontosabb részei, amelyeket érdemes beszerezned, ha telepíteni kívánsz egy ilyen funkciót az otthonodba.

Mire lesz szükséged az okosvilágítás kialakításához?

A háztartásban fellelhető elektromos áramon túl a hagyományos világítási rendszer okos verziójára, így például okosizzóra, azon felül hálózati csatlakozóra, valamint egy világításvezérlő applikációra lesz szükséged.

 

A piacon találhatók ennél egyszerűbb elven működő rendszerek is, ahol az izzóhoz egy távirányító jár, melyek általában rádiófrekvenciás elven működnek, akárcsak a TV távirányítója. Ilyen módon egyszerűen vezérelheted a kanapén ülve olvasólámpádat, viszont többre nem képes és problémád adódhat akkor is, ha valamilyen tárgy kitakarja, így érzékelési távolságon kívül esik az izzó.

Mi az az okosizzó?

Az okosizzó egy LED-izzó, ami okostelefonnal, vagy tablettel kompatibilis a rátelepített alkalmazásnak, vagy az intelligens otthoni automatizálási rendszernek köszönhetően működtethető, automatizálható. Az okosizzók is elérhetőek különböző méretekben és színekben, valamint a legtöbb esetben a fényhőmérséklet és fényerő is külön kiválasztható rajtuk.

Miért érdemes okosvilágításra váltani?

Mert hosszú távon kifizetődő és sokkal kényelmesebb megoldást nyújt a hétköznapokban, mint gondolnánk. Ugye már veled is előfordult, hogy este lefeküdtél és kényelmesen bekuckóztál az ágyba és rájöttél, hogy a konyhában égve maradt a világítás? Na ugye! Az okosvilágítással egy gombnyomásra lekapcsolhatod a lakás bármely szegletéből a fényforrásokat.

 

Ezen funkción kívül, amit csak ritkán használsz ki, az automatizálás az, ami igazán értékessé teszi. Mit szólnál hozzá, ha hazaérkezésedkor felkapcsolna a villany sötétedés után, anélkül, hogy bármit is csinálnál? De még jobb, ha lekapcsolna az égve felejtett lámpa, miután elmész otthonról, ne itt kezdődik az okosvilágítás!

 

Különösen meghálálod azt a funkciót, ha az ébresztőd szundi gombjának megnyomásakor azonnal felkapcsol a lámpa a hálóban, így garantáltan nem fogsz elaludni!

 

Nem mellesleg biztonsági intézkedéseket is végezhetsz vele. Épp nyaralni vagytok, de beállíthatod, hogy kapcsoljon be esténként egy kis időre, így csökkentheted a betörés esélyét.

 

Az okosizzók költsége ugyan magasabb, de egyes izzóknál akár többszörösen is energiahatékonyabb, képes akár 20-30 éven át szolgálni bennünket és a fényereje és minősége is páratlan hagyományos társaikhoz viszonyítva.

 

A felesleges villany égetést is elkerülhetjük a használatukkal, hiszen a távolról vezérelhető rendszeren keresztül otthonunkon kívül is fel-le kapcsolhatjuk a világítást.

 

Az okosizzók egyetlen hátránya, hogy egyes fajták internethez kötöttek, azaz amiket helyszíntől függetlenül tudsz vezérelni, muszáj, hogy csatlakozzanak a világhálóhoz. Vannak egyszerűbb Bluetooth csatlakozást használó modellek is, azoknál akár internet nélkül is vezérelheted a világítást, de csak házon belül.


Ha szeretnéd Te is otthonod a legmodernebb eszközök egyikével felruházni és kényelmesen élni a mindennapokat, akkor válaszd a Fenycentrum.hu okosizzóit!

Célunk hogy minden VEVŐ elégedett legyen, olvasd el mit írnak rólunk vásárlóink és csatlakozz közéjük Te is!