Blog
2022.08.23 10:00

Lumen, vagy Watt?

Lumen, vagy Watt?

Fényforrás vásárlásakor gyakran találkozhatunk a két kifejezéssel, ám egyáltalán nem biztos, hogy tisztában vagyunk a Lumen és a Watt pontos meghatározásával. Mai blog cikkünkben a két mértékegység közötti különbségeket vizsgáljuk, ha kíváncsi vagy Te is, tarts velünk!

Lumen:

Az energiatakarékos izzók megjelenésével a fényforrások mértékegységei is megváltoztak, sokrétűbbek lettek. Így van ez a lumen esetében is. A lumen (jele: lm) egy olyan fotometriai mennyiség, ami a fényáram SI-származtatott mértékegysége, azaz egy fényt sugárzó test teljes, látható fénykibocsátását mérjük vele.

Watt: 

A wattok az izzó által fogyasztott energiát mutatják meg. A wattokról nem lehet tudni, hogy milyen fényes az izzó, ezt a lumenértékből tudjuk megállapítani.

Lumen és Watt:

A leghatékonyabb, legenergiatakarékosabb lámpák (LED-ek) állítják elő a legtöbb fényt (lument), miközben a legkevesebb elektromos áramot (Wattot) használják fel ahhoz. A világítástechnikai termékek energiahatékonyságát lumen/Wattban (lm/W) adják meg és minél nagyobb ez a szám, az égő annál energiahatékonyabb.

A fényáram (lumen) olyan adat, amelyet mindig feltüntetnek a fényforrások csomagolásán. Amíg nem voltak ennyire elterjedtek, nekünk is könnyebb dolgunk volt, hiszen elegendő volt az izzó teljesítményét ismernünk, ugyanis minden gyártó gyakorlatilag ugyanazt a hatásfokú lámpát állította elő. A Watt már eleve közölte, hogy mennyi lesz a fényáram: bizonyos sszabványok határozták meg a teljesítmény skála mértékét: 25W, 40W, 60W, 75W és 100W.

A lumen-Watt közötti átváltásokból származó esetleges bonyodalmak abból adódnak, hogy a lumenértékek nem lettek pontosan szabványosítva, mint korábban az izzó teljesítménye, ezért nagyjából egyenértékű fényforrásokon különböző lumen értékekkel is találkozhatunk.

A következő táblázat segítség lehet a könnyebb átváltások érdekében:

Győződj meg Te is a Fenycentrum.hu minőségi kínálatáról, add le rendelésed még ma és akár már 1-2 munkanapon belül új megvilágításba helyezheted az otthonod!

Célunk hogy minden VEVŐ elégedett legyen, olvasd el mit írnak rólunk vásárlóink és csatlakozz közéjük Te is!