RÁBALUX EXTRA AKCIÓ akár 10-20% kedvezménnyel:

Blog
2022.09.20 10:00

Mit érdemes tudni a fénycsövekről?

Mit érdemes tudni a fénycsövekről?

Mai blog cikkünkben a fénycsövekről mutatunk be egy átfogó tájékoztatót, így ha érdekel, hogy milyen anyagból készülnek és milyen elven működnek ezek a mindennapi használatban alkalmazott fényforrások, akkor tarts velünk!

Kialakítás és működési elv:

A fénycsövek olyan kisnyomású gázzal, pontosabban argongáz-higanygőz eleggyel töltött csövek, melyek esetében a gázkisülést, mint folyamatot használják fel ahhoz, hogy fény generálódjon. Legtöbbször kisfeszültségű áramkörről kiválóan működtethető és minden esetben tartalmaz izzószálat, amely áram hatására kezd funkcionálni. A látható fény úgy jön létre, hogy a testben található izzópor (más néven fénypor, fluoreszkáló por) és az izzószálak közötti gázkisülésből adódó UV-sugárzás reakcióba lépnek és gerjesztik egymást. A fénycső színe a benne megtalálható fénypor összetételétől függ, ez lehet zöld, vagy vörös. A fényporok képesek az “öregedésre”, ugyanis kristályszerkezetük károsodásával csökken a fényerejük is.

Fénycső típusok:

A csövek alakja általában egyenes, vagy görbített. Hosszuk - amely 136 és 1500 mm között változik - és átmérőjük  teljesítményfüggő, de általában 4 és 100 W között mozog. 

A leggyakoribb beltéri fénycső családok a T5 és T8 típusok, amelyek közül az előbbi 16 mm és 14W, 24W, 28W, 35W, 39W, 49W, 54W, 80W teljesítményűek és utóbbiak, melyek 26mm és 18W, 36W, 58W teljesítménnyel rendelkeznek. Ezek mellett még a T12 típus fordul elő a piacon.

Az elnevezések a fénycső végein található menetes fejek távolságát jelölik.

További jelölések:

A fénycsöveket rendszerint egy “FxxTxx” rendszer alapján jelölik, ahol F, a fénycső jellegre utal, majd ezt követi két szám, ami a wattban megadott teljesítőképességre utal. A T, a lámpa cső alakját szimbolizálja, az emögött álló szám pedig a cső átmérőjét fejezi ki, nyolcad hüvelykben megadva. A kibocsátott fény színét is kódokban adják meg, amelyek közül leggyakrabban a “WW” - meleg fehér, “EW” - semleges fehér, “DW” - napfény fehér, “CW” - hideg fehér, “BL” - ultraibolya és “BLB” - kék megjelölésekkel találkozhatunk.

Érdekességek:

  • Az első sorozatgyártott fénycső 1938-ban jelent meg.
  • Élettartamuk az izzólámpákénál akár 10x több is lehet.
  • Üvegbúrája extrém használat közben sem forrósodik fel.
  • A fénycsövek számára legoptimálisabb környezeti hőmérséklet 25-27 °C.


Ha nem szeretnéd a véletlenre bízni otthonod megvilágítását, akkor válaszd a Fenycentrum.hu webáruházát, ahol több tucat világítás és tartozék közül válogathatsz a tökéletes fények elérése érdekében.

Célunk hogy minden VEVŐ elégedett legyen, olvasd el mit írnak rólunk vásárlóink és csatlakozz közéjük Te is!