Blog
2022.12.22 10:00

Zöldfalak ideális megvilágítása

Zöldfalak ideális megvilágítása

Legújabb blogcikkünkben a zöldfalakat és ezeknek a megfelelő megvilágítását járjuk körbe.

Mi is az a zöldfal?

Manapság nagyon elterjedt az építészetben a zöld falak alkalmazása városi környezetben, egyre több helyen találkozhatunk ilyennel. Az élő falak, vagy sűrűn nevezik ezt biofalnak, de akár függőleges kertnek is, mind belső, mind külső terekben elterjedt, és tulajdonképpen függőleges felületeket jelentenek, amelyeken élő növényzet található meg.

A munkaterek, előcsarnokok, üzletek, de akár éttermek belső tereiben is találkozhatunk már ilyen zöld falakkal, amelyek kellemes benyomást tesznek az emberekre. Azonban a szerepük ennél jóval több: bizonyítottan javítja az emberek hangulatát, növeli a teljesítőképességüket és a stresszt is csökkentik. Ezek a felületek a vizuális, közérzeti előnyökön túl, környezetvédelmi szempontból is zöldek, mivel hozzájárulnak a levegő tisztításához, hűtéshez és persze a párásításhoz is. Ami még fontos velük kapcsolatban, hogy zajelnyelőként is funkcionálnak.

A víz és tápanyag mellett megfelelő világításra is szükségük van ezeknek a növényeknek ahhoz, hogy túléljenek és virágozzanak. A világítási koncepció és a lámpatestek kiválasztása döntő fontosságú a növények egészsége szempontjából. Itt találkozik a tudomány, a művészet és a természet: figyelembe kell venni a növények igényeit úgy, hogy az építészeti térben való elhelyezésük vizuálisan is előnyös legyen.

Milyen világítást használnak ilyen helyiségekben? 

A növényeknek a fényspektrum narancssárga, vörös tartományaira van szüksége, de kék fény is kell a fotoszintézishez. A zöld falak természetes és vonzó benyomásához olyan fényforrásra van szükség, amely a fenti fényspektrumokat tartalmazza, és jó színvisszaadással is rendelkezik. Az egyenletes fényeloszlás is fontos a növények fejlődéséhez. Mélysugárzók és spotlámpák használhatóak ezekben a helyiségekben, de akár fali lámpatesteket is elhelyezhetünk, hogy ellássák a feladatukat. 

Ha te is szeretnél ilyen zöldfalat otthonodba, üzletedbe, kávézódba vagy esetleg éttermedbe, akkor a Fénycentrum kínálatában megtalálod a megfelelő világítástechnikai eszközöket!

Célunk hogy minden VEVŐ elégedett legyen, olvasd el mit írnak rólunk vásárlóink és csatlakozz közéjük Te is!