15% kedvezmény minden ventilátorra VENTI15 kuponkóddal már csak ennyi ideig:

Blog
2022.05.04 10:00

A világítás megtervezése otthonunkban - Kültéri világítások

A világítás megtervezése otthonunkban - Kültéri világítások

A beltéri világítás megtervezéséről már osztottunk meg veletek néhány tippet. A tavasz - és lassan a nyár - beköszöntével időszerűnek találtuk, hogy a kültéri világításokról is ejtsünk néhány szót és tippeket osszunk meg a helyes kert -, teraszvilágítás kialakításáról.

Nem elég egyszerűen gondoskodni a világítás beszerzéséről és kihelyezéséről, a kültéren elhelyezett világítások védelmére is figyelmet kell fordítani, ugyanis a nem megfelelő időjárási körülmények amortizálhatják az eszközöket. Ezért lényeges vásárlás előtt megvizsgálni az IP védelmet, amelyet számokkal szokás jelölni az alábbi módon: IP23, IP44, IP65, stb.

De mi is az az IP védelem?

Aggodalomra semmi ok, nem is olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Az IP (Ingress Protection Marking) jelentése “behatolás elleni védelem”, amely az elektronikát körülvevő készülékház környezeti hatásokkal szembeni védettségét jelöli. A jel két számból áll, amelyből az első számjegy a szilárd anyagok, a második pedig a vízzel szembeni védelemre vonatkozik. Ritkább esetekben egy harmadik számot is feltüntetnek, ez a szilárdságra utal. Minél magasabbak ezek a számok, az annál magasabb védettséget jelent. Védettség hiányában gyakran X-szel jelölik az értéket. Az IP védettséget minden terméknél fel kell tüntetni.

Íme néhány példa a könnyebb megértés érdekében:

A szilárd tárgyak elleni mechanikai védettség jelölése:

  • 0x: Nincs mechanikai védelem.
  • 3x: Kisméretű szilárd tárgyak (>2,5 mm) ellen védett.
  • 6x: Teljes mértékben védett a por ellen.

Víz elleni védettség jelölése:

  • x0: Nincs védelem.
  • x4: Fröccsenő víz ellen minden irányból védett.
  • x9: Fokozott védettség vízbe merítés, és nagynyomású tisztítás hatásai ellen.

Kültérre minimum IP23-as értékű esővíz ellen védett lámpát tegyünk, de akkor lehetünk a legnyugodtabbak, ha ha lámpánk bármilyen irányból felfröccsenő víz ellen védett, így nem kell aggódni a locsolóberendezések működésétől sem. Ebben az esetben inkább az IP65 védettségű fényforrás javasolt.

Mikor és milyen lámpákat érdemes beszereznünk?

Alapvető szempont, hogy a bejáratokat kellőképpen megvilágítjuk a könnyebb esti tájékozódás végett. Ezt kivitelezhetjük az ajtó mellé szerelt fali lámpákkal, az ajtóhoz vezető út állólámpákkal való megvilágításával.

Amennyiben a ház, garázs, vagy kerti fészer körül lépcsők találhatók, azokat is érdemes alaposan kivilágítani a balesetveszély elkerülése végett is. Ehhez a beépített, vagy süllyesztett lámpák kitűnő választások lehetnek, hiszen helytakarékosak és szuper hangulatot biztosítanak.

Ha esetleg kis kerti sziklakertünket, vagy veteményesünket szeretnénk fénybe borítani, akkor földbe szúrható lámpákban érdemes gondolkodni, amellyel tökéletes harmóniát teremthetünk meg virágaink között.

Ha fontos számunkra a biztonság és a védelem, akkor érdemes lehet mozgásérzékelős lámpákat kihelyeznünk a kert különböző pontjaira, az eldugottabb zugokba is, vagy bejárati ajtók közelébe, így felkapcsolódásuk elriaszthatja a váratlan vendégeket.

Amennyiben gyakran tartózkodunk a kertben, vagy hívunk magunkhoz vendégeket, érdemes a hangulatvilágításról is gondoskodni. Egy jól megválasztott fényfüzér biztosan klassz tartozéka lesz a grill partinak!


Teremtsd meg a tökéletes kerti légkört és készülj fel a nyári estékre és kertipartikra a Fenycentrum.hu kültéri világításaival!

Célunk hogy minden VEVŐ elégedett legyen, olvasd el mit írnak rólunk vásárlóink és csatlakozz közéjük Te is!