Blog
2022.08.02 10:00

LED szalagok

LED szalagok

A LED szalagok igen mutatósak, mind fényforrásként kiválóan funkcionálnak otthonunkban, de emelett tökéletes dekorációját is képezheti lakásunknak, ha ízlésesen helyezzük el azokat. Mai blog cikkünkben bemutatjuk, hogy mi mindenre lehet jó a LED világítások ezen típusa és, hogy Neked miért érdemes beszerezned!

 

A szalagok helyes megválasztása egyáltalán nem mellékes kérdés, ugyanis rengeteget spórolhatunk, ha figyelünk a részletekre. Általában a szalagok néhány száz forinttól több ezer forintig megtalálhatók a piacon. Amennyiben a kívánt hatás eléréséhez egy olcsóbb verzió is megteszi, érdemes arra beruháznunk. A drágább típusok általában nagyobb teljesítménnyel bíró kiegészítőket - így tápegység, vezérlő - is igényeknek pluszban, így tovább nőhetnek a led világítás költségei.

A LED szalagokról általánosságban:

A LED szalag egy hajlékony, nyomtatott áramkörű “nyák szalagra” ragasztott LED chipeket jelent. Méterenként 30, 60, 120, de akár 240 chipet tartalmazó led szalagok léteznek. Az áramkör összeköti a chip sort, így a szalag egyik végén 12V egyenárammal megtáplálva az összes led világítani kezd. A szalag hátoldala öntapadós, így könnyedén felragasztható szinte bármilyen anyagú és formájú felületre.

A led szalagok általában három ledenként darabolhatók.

Ha már akadt a kezed ügyébe LED szalag, bizonyára észrevetted, hogy pici számok vannak rajta feltüntetve. Ezek a számok jelölik a LED milliméterben számított méretét. Minél nagyobb ez a szám, a LED annál erősebb.

Működésbe hozásához szükség lesz stabil, már említett 12V egyenáramra. Amennyiben napi 5-10 óránál többet nem használjuk a szalagot, abban az esetben nem igényel külön hűtést a jó hővezető képességének köszönhetően, azonban efölötti fogyasztás esetén javasolt az alumínium profilba való használat.

Színek:

Akárcsak az égők esetében, megkülönböztethetünk egyszínű (monochrome) és keverhető színes (RGB) szalagokat.

Előbbi típusok legtöbbször fehérek, ezeket színhőmérsékletük alapján különböztetjük meg (meleg fehér, közép fehér, hideg fehér variánsokkal), melynek mértékegysége a Kelvin (K), az értéke pedig 2700 és 6000 K közé tehető. Ezen felül azonban léteznek színes egyszínű LED szalagok is. 

A változtatható színű szalagok szintén három csoportra oszthatók (RGB, RGBW, RGB-CCT) attól függően, hogy a színek keverése mellett milyen fehér fényt lehet vele előállítani. Ezen szalagokra olyan led chip kerül, ami képes a piros (R), a zöld (G) és a kék (B) színkeveréséből több, mint 16 millió színárnyalatot megjeleníteni.

A színkeverés bonyolult feladat, ehhez már megfelelő vezérlőre van szükség, amin keresztül a szín és fényerő szabályozható.

Előnyei:

Amíg a klasszikus fényforrások valamilyen irányból sugározzák a fényüket, addig a LED szalag egyenletesen árasztja a fényt teljes felületén - amennyiben persze a megfelelő betáplálás biztosított. 

A szalagok felhasználása gyakran lakberendezési szempontok figyelembevételével történik, de mivel gyakorlatilag bármilyen felületre telepíthető, a lehetőségek tárháza végtelen. 


Szerezz be Te is egy fehér, vagy színes LED szalagot a Fenycentrum.hu oldaláról és dekoráld otthonod dekorálása, vagy egy különleges hangulatvilágítás elérése érdekében.

Célunk hogy minden VEVŐ elégedett legyen, olvasd el mit írnak rólunk vásárlóink és csatlakozz közéjük Te is!